Kartulivorm hakklihaga 4.5 terve vorm


 Koostisosad

  • 7 kartulit 700 g
  • 1 porgand 70 g
  • 2 sibulat 120 g
  • 6 küüslaugu küünt 20 g
  • 6 tlu tomatipastat 70 g
  • pool pakki hakkliha 200 g
  • õli
  • või 50g
  • 4 spl jahu
  • 2 kruusi kuuma vett 500 ml
  • piima 400 ml
  • riiv juust 75 g
  • puljong



Valmistamine

Koori ja tükelda kartul võimalikult õhukesteks viiludeks. Mina kasutasin riivi suurt osa aga sobib mõni muu abiline või kui pole saab noaga ka lihtsalt paksemate viiludega võib pikeneda küpsetusaeg. Kui kartul on ettevalmistatud jäta nad külma vette seisma sest õhukäes muudab värvi kui kohe ei töötle. 
Prae hakkliha õlisel pannil. Mina kasutasin sügavkülmast otse sulatasin kaane all keskmisel temperatuuril. Kui liha on veidike roosakas lisa tükeldatud sibul ja riivitud porgand. Prae ilma kaaneta, kui porgand muudab värvi lisa peale puljong või vesi nii, et oleks kaetud kogu tooraine pannil. Kui kasutad vett siis võimalusel lisa puljongikuubik/pulber. Kuumuta kaane all keemiseni. Eemalda kaan ja lase pea poolel vedelikul aurustuda. Lisa tomatipasta ja umbes veerand riivitud küüslaugust. Maitsesta meelepäraste/olemasolevate maitseainetega. Mina lisasin: soola, suhkrut, pipart, tsillihelbeid ja paprikapulbrit.

Lisa veidi õli ning kuumuta paksupõhjalises potis. Siis aseta või ja jahu kui  või on sulanud . Kui jahu läheb või ja õlisegus mulisema lisa kuum vesi sega ja lisa piim kuni saavutad keemise ja paksenemise. Lisa üle jäänud küüslauk, sool, pipar ning kurnatud kartul ja kuumuta. Kui oled kartulid potti lisand pane ahi soojenema 185 pöördõhu programmiga. kuniks ahi saavutab vajaliku temperatuuri võid rahulikult kartuleid kuumutada. Kui ahi on saavutanud temperatuuri lisa pool kartuli segust vormi siis keskele hakkliha segu ja peale jälle kartul. Nii, et liha mass on ühtlaselt keskel. Küpseta 185 kraadises ahjus 30 minutit siis lisa juust ja lase veel 10-15 minutit küpseda. Enne serveerimist lase jahtuda. mida kauem jahtub seda tahkemaks muutub.

PIIM0.5
SIBUL0.1
PORGAND0.1
KARTUL0.4
MAITSEAINED/ÕLI0.3
RIIV JUUST0.7
KÜÜSLAUK0.2
TOMATIPASTA0.5
HAKKLIHA1
VÕI0.5
JAHU0.2



Terve toit läks maksma umbes 4.5 ja meie saime sellest õhtusöögi ning abikaasa järgmise päeva lõuna. Umbes 4 suuremat portsjonit mis teeb portsjoni hinnaks natuke üle 1 euro.

See on ideaalne roog kuhu saab lisada köögiviljad hakkliha segusse mis ootavad kasutust näiteks: tomatid, suvikõrvits, seller jne. Eriti suvisel perioodil kui on oma ajast saada kõrvitsalisi ja ei oska midagi nendega peale hakata. Kui lisad kõrvitsa/suvikõrvitsa siis koori ja riivi see enne segusse lisamist.

Kommentaarid